Ilmalapiointi lisää lehmusten jalkatilaa

Turku kokeilee ilmalapiointia


Turun Aurajokirannassa ja Barkerinpuistossa nähtiin syyskuussa 2023 astetta erikoisempia puunhoitotöitä. Muutamat lehmukset ja helmiorapihlajat pääsivät nimittäin mukaan kaupungin kokeiluun, jossa niiden juuristoalueita hoidettiin poistamalla vuosikymmenten edestä tiivistynyttä ja köyhäravinteista maata. Helpottavan toimenpiteen nimi on ilmalapiointi, ja sen saaneet puut tunnistaa niiden alle nurmeen jääneistä suurista, geometrisistä kuvioista.

Tiivis maaperä on juuriston ongelmien suurin lähde. Liian pakkaantunut maa ei ole hyvä paikka maaperää muokkaaville ja sen laatua ylläpitäville pieneliöille, eikä juuristo pääse kasvamaan kunnolla. Sadevesi ei myöskään imeydy maahan vaan kulkee pintavetenä ohi suoraan jokeen ja viemäreihin, ja ravinteiden saanti on hankalaa.  

Ilmalapioinnissa puun tyveltä mitataan ja merkitään muutama säteinä leviävä ura, joiden alueelta juuret puhalletaan vapaaksi erityisellä työkalulla. Urat imuroidaan tyhjäksi ja tilalle kaadetaan ravinteikasta, kevyempää maa-ainesta. Lopulta urien päälle kylvetään uusi nurmi, ja ensi keväänä työstä ei näy jokirannassa enää jälkeäkään.

Toimenpidettä ei suinkaan testattu ensimmäiseksi historiallisiin lehmuksiin, vaan lapiointia kokeiltiin viime kesänä Kupittaanpuistossa. Kohteeksi valitussa tammessa näkyi seuraavana kesänä lähes metrin pitkä vuosikasvu. Muutos oli tarpeeksi positiivinen, että tulosten perusteella kaupunki teki päätöksen jatkaa vanhojen puiden hoitoa tällä tekniikalla. 

Ilmalapiointi on ainoa puuhun itseensä kajoamaton eli ei-invasiivinen hoitotoimenpide, joten se on jokirannan puuvanhusten kohdalla erityisen hyvä valinta. Ilmalapion puhallus riittää pöllyttämään maata, mutta ei vahingoittamaan kuorta, mikä altistaisi puun infektioriskeille.

Ilmalapioinnin suorittivat Turun viheralueiden kunnossapidon allianssi Desentti ja Entin arboristit, apunaan Turun Imupalvelu.