Istutuskuopan reunalla, tiedon juurella

Entin arboristeja kouluttaa yksi suomalaisen puunhoidon ykkösnimistä. Vuodesta 2016 Entti-takissa turkulaisia puita hoitanut veteraanipuuspesialisti Tomi Kivikorpi on alan lehtiä lukevalle jo tuttu. Maaliskuussa hän sai lisätunnustusta urastaan, kun hänet valittiin Suomen Puunhoidon Yhdistyksen puheenjohtajaksi. Nimityksestä kerrottiin SPY:n jäsenpostissa 1/2024. 

Tänä kesänä puita istuttavat Enttiläiset saivat perjantaina 3.5. uusimmat päivitykset osaamiseensa, kun Kivikorpi piti masterclassin Kirstinpuistossa. Varttuneemman rymmipuun istuttamisessa on monta muistettavaa asiaa ja purettavaa myyttiä. 

 

“Rymmipuu” on ammattilaisten oma termi puulle, jonka koko ilmoitetaan rungon ympärysmittana (RYM) eikä vuosina tai pituutena – kuten lastenvaatteista aikuisten tuumakokoihin siirryttäessä.

Esimerkiksi puun juuripaakussa mukana oleva mykorritsa eli sienirihmasto on saatava mukaan istutuskuoppaan, sillä jokaisella puulajilla on omat kumppaninsa, joita ei kaupan pussista löydy. Sellaista asiaa kuin maatuva juuttisäkki tai istutuskangas ei myöskään ole – ainakaan Suomen oloissa. Maahan ei siis jätetä mitään muuta kuin puu ja sen mikroskooppisten ystävien verkosto. 

“Ja nämä tulevat sitten meidän hoidettavaksi,” Tomi muistuttaa istuttajia. Entin arboristit tarkkailevat jatkossa puiden kasvua tässä kohteessa, jotta ennen istutusta puiden kasvattamiseen laitetut resurssit ja ihmistyövuodet eivät mene hukkaan.  

Puunkaato ja hoitoleikkaukset ovat kaupunkilaisille näkyvintä arboristien työtä, mutta suuri osa siitä on tarkkailua, kartoitusta ja tutkimusta. Turun Kaupunki on esimerkillinen asiakas, joka tarjoaa vanhoissa puistoissaan paljon mahdollisuuksia uusien metodien ja työkalujen kokeiluun. (Lue täältä esimerkiksi Tuomaanpuiston veteraanipuusta.)

Yksi Kivikorven tämän kevään voitoista on yhteistyösopimus Entti Group Oy:n ja älykkäitä puurekistereitä mallintavan ja analysoivan greehillin kanssa. Kumppanuus nosti Entin arboristit kansainvälisesti arvostettujen puunhoidon uudistajien joukkoon, ja tänä kesänä järjestelmälle etsitään lanseerauskohteita greehillin havittelemalla Turku-Helsinki-Tampere-akselilla.